MEDVISIT

Kiekvienas pasikeitimas, blogybė ar klaida yra sėkla, norint sukurti kažką naujo ir gražaus

Straipsnis publikuotas spalio mėnesį pasirodžiusiame “A-Zet” žurnale

 

Dr. Vignesh Devraj, ajurvedos medicinos daktaras, baigęs Ajurvedos medicinos ir chirurgijos studijas Keralos universitete, yra garsus gydytojas, praktikuojantis sitaram ajurvedą. Ši ajurvedos linija yra viena seniausių karališkųjų Keraloje esančių linijų, kur ajurveda vis dar praktikuojama pagal jos klasikinę formą.

Sitaram yra tarp penkių įtakingiausių ajurvedos institutų Keraloje.  Dr. Devraj yra Sitaram ajurveda farmacijos, akių ligoninės, daugialypės specializacijos ligoninės ir gydymo centro direktorius. Jo GMP („Good manufacturing practices“ – „Geros gamybos praktika“) apdovanoti medikamentai yra platinami daugiau nei 400 tarptautinių realizavimo taškų.

Dr. Devraj paskaitos populiarios JAV, Prancūzijoje, Turkijoje, Rusijoje ir Vokietijoje, vertinamos kaip nuostabūs vedinio gydymo principai, kuriuos galima lengvai perkelti į gyvenimą.

Šeimoje ir tarp draugų dr. Devraj žinomas kaip kuklus žmogus, užsiimantis labdara, tvaria ir ekologiška, draugiška verslo praktika.

 

KOKIOS SVARBIAUSIOS SAVYBĖS TURI BŪTI UGDOMOS VYRIŠKOS LYTIES ATSTOVUI NUO PAT VAIKYSTĖS?

Būti vyru ar moterimi nepasirenkama. Tai gamtos dovana. Medicinos mokslai vis dar ieško priežasties, dėl kurios vaikas turi XX ar XY chromosomą. Kiekvienas vaikas yra gamtos dovana savo tėvams. Vyras visuomenėje reiškia saugumą ir išteklius. Jis yra gerbiamas dėl drąsos, jėgos ir ryžtingumo. Visa tai ateina su sugebėjimu nugalėti baimę per nesėkmes. Baimę dėl nesėkmės galima įveikti tik aplinkoje, kurioje vaikui leidžiama daryti klaidas, o jas padarius išsaugoti besąlyginę meilę. Kiekvieno vaiko giliausia baimė yra būti vienišam. Kai jis baudžiamas už klaidas vienatve, renkasi baimę. Pasirinkus baimę, labai sunku tapti nepriklausomu realiame pasaulyje. Jis tampa nesąžiningas, daro klaidingus pasirinkimus, ieško bet kokio ryšio, suteikiančio ryšio iliuziją. Atsiranda polinkis į alkoholį ir narkotikus ar kitas destruktyvias priklausomybes. Jis tiesiog negyvena savo tikrojo gyvenimo.

Kai daromos klaidos, vyrui reikia suteikti drąsos ir išsaugoti jo savivertę, o tai vyrą daro tikru vyru. Visi didžiausi revoliuciniai išradimai ir atradimai tuo metu buvo laikomi klaida. Ar tai būtų penicilinas, kurį atrado A. Flemingas, ar M. Faradėjaus generatorius, ar net Kolumbo atrasta Amerika – visos šios klaidos pakeitė pasaulį į gerąją pusę. Suteikite jam stiprybės daryti klaidas, kol savyje atras tikrąjį vyrą. Kai atras, pradės gerbti save. Kai gerbs save, tuomet gerbs kitus ir juos supančią aplinką. Jis prisiims atsakomybę už savo gyvenimą ir aplinką. Jis supras, kad turi pakankamai jėgos daryti pokyčius.

 

KOKIE TURĖTŲ BŪTI VYRO IR MOTERS SANTYKIAI ŠIUOLAIKINĖJE VISUOMENĖJE PAGAL VEDAS?

Koks turi būti vyro ir moters tarpusavio ryšys užkoduota mūsų biologiniame intelekte ir DNR. Vyro bei moters santykis yra biologinis būdas susisieti. Kiekvienas vyras yra jo motinos besąlyginės meilės kūrinys, kiekviena moteris yra jos tėvo besąlygiškas saugumo kūrinys. Kiekvienas vyras motinos besąlyginės meilės ieško moteryje, drauguose, darbe ar visame, ką jis daro, įskaitant maistą, kurį jis valgo, ir tai jam suteikia prasmę, kad jis gali daryti dalykus be baimės suklysti ar būti nuvertintam.

Kiekviena moteris ieško tėvo besąlyginio saugumo, suteikiančio jai laisvę laisvai išreikšti savo kūrybiškumą, nebijodama likti nesuprasta.

Jei moteris gali suteikti šią besąlyginę meilę ir vyras gali suteikti šį besąlyginį saugumą ir dėkingumą, pasaulis bus harmoningas, taikus ir gražus.

 

SU KOKIOMIS SVEIKATOS PROBLEMOMIS SUSIDURIA ŠIUOLAIKINIS VYRAS

Šiuolaikinis žmogus yra labai įsitempęs ir atsiskyręs. Atėjo laikas išmokti pasitikėti savo tikruoju potencialu ir susijungti su vidiniu vedliu. Diabetas, padidėjęs kraujospūdis, širdies ligos, prostatos sutrikimai, alergijos, lėtinis nuovargis, nemiga, mažas lytinis potraukis ir stipri priklausomybė nuo antidepresantų – visa tai turi didelės įtakos jo gerovei dėl jo nesubalansuoto ir labai įtempto gyvenimo būdo. Atėjo laikas sulėtinti tempą, maitintis sveikai, praleisti laiką gamtoje, medituoti, vaikščioti basomis, leisti laiką su mylimu partneriu, šeima ir draugais, švelniai ir intensyviai kvėpuoti ir, žinoma, atrasti momentus be virtualaus ir skaitmeninio gyvenimo.

 

PAS MUS DOMINUOJA TRADICINĖ VAKARŲ MEDICINA. AJURVEDA KAIP ALTERNATYVI MEDICINA NĖRA OFICIALIAI ĮTEISINTA. KAIP, JŪSŲ SUPRATIMU, AJURVEDA GALĖTŲ PASITARNAUTI MŪSŲ VISUOMENEI?

Ajurvedoje sveikata vadinama „swastha“, kuri sanskrito terminais susideda iš „swa“ + „stha“. „Swa“ reiškia tikrąjį ar grynąjį „aš“, „Stha“ – „prisijungti“. Taigi sveikata reiškia susijungimą su savo tikruoju Aš. Deja, mes gyvename tuo laikmečiu, kai esame labai susiję su išoriniu pasauliu ir atitolę nuo mūsų vidinio Aš. Tai liudija neteisingi pasirinkimai, priklausomybės, blaškymąsis, beprasmiškas vartojimas, džiaugsmo ir laimės trūkumas. Ajurveda yra gydymo metodas, kuris skirtas susijungti su savo tikruoju Aš. Mūsų kūnas yra stebuklingas organizmas. Jis žino, kaip pačiam išgyti. Nesvarbu, kad ir kokią cheminę medžiagą, įsigytą iš farmacijos kompanijų, paimtume, ji jau gaminama mūsų organizme – ar tai būtų mažinanti skausmą, ar antidepresantas, ar hormonų terapija. Visa tai yra gaminama mūsų viduje teisingomis dozėmis ir reikiamu laiku. Ajurveda yra apie tai, kaip aktyvuoti šią geriausią, mūsų kūne esančią vaistinę. Su gydymu, vaistažolėmis, maistu, gyvenimo būdu ir išmintimi. Alopatija yra puiki sistema, jei mes ją naudosime protingai.

 

ESATE ĮŽYMIOS ŠEIMOS KETVIRTOSIOS KARTOS SITARAM AJURVEDOS GYDYTOJAS IR ŽINIŲ SKLEIDĖJAS. KOKIA BUVO JŪSŲ VAIKYSTĖ IR KAIP BUVOTE AUKLĖJAMAS?

Geriausią savo išsilavinimą gavau per patirtį su tėvu ir buvimą šalia kitų gydytojų. Mokykla ir koledžas suteikė man išsilavinimą, tačiau reali gyvenimo patirtis ir laikas praleistas su tikrais meistrais ir gydytojais išmokė pajusti ajurvedos galią. Stebėdamas juos buvau toks priklausomas, kad supratau, jog ajurveda yra būtent tai, ką aš noriu daryti toliau. Būti ketvirtosios ar penktosios kartos paveldėtoju yra palaiminimas ar gera karma. Bet kartu ir didelė atsakomybė. Tačiau šis darbas nebuvo mano pasirinkimas. Labiau panašu, kad darbas pasirinko mane, o ne atvirkščiai. Aš nežinojau, kuo norėjau tapti, ir tas nežinojimas buvo paslėpta palaima, leidžianti man išbandyti daugybę dalykų, kol radau savo tikrąjį pašaukimą.

 

ESATE LABAI UŽSIĖMĘS. TURITE DAUG ĮSIPAREIGOJIMŲ: ESATE KELIŲ AJURVEDOS SVEIKATOS CENTRŲ, NATŪRALIOS FARMACIJOS GAMYKLOS DIREKTORIUS, PRAKTIKUOJANTIS GYDYTOJAS, SKAITOTE PASKAITAS VISAME PASAULYJE. KAIP VISUR SUSPĖJATE? AR STRESAS NĖRA JŪSŲ PALYDOVAS?

Mane stresas apima tada, kai nedarau to, dėl ko degu aistra. Tačiau didžiąją savo dienos dalį užsiimu veikla, kurią aš tikrai myliu. Teikti sveikatos ir gydymo konsultacijas žmonėms, kurti gydymo centrą arba skaityti paskaitas su įžvalgia išmintimi, galinčia pakeisti žmonių sveikatą ir gyvenimą – ir kuo daugiau aš turiu šios veiklos, tuo daugiau energijos ir entuziazmo atsiranda. Žinoma, kai negaunu šios veiklos, mane pradeda kankinti stresas.

 

KAS JUMS KAIP ŽMOGUI YRA SVARBIAUSIA GYVENIME?

Būti gydytoju ir verslininku. Aš jaučiu didžiulę laimę ir pilnatvę, transformuodamas žmonių gyvenimus, suteikdamas lengvus gydymo sprendimus, pasitelkiant išmintį. Didžiausią laimę ir pasitenkinimą gaunu iš to, kai tai duodu kitiems.

 

KO PALINKĖTUMĖTE MŪSŲ SKAITYTOJUI?

Technologijos keičiasi stulbinančiai greitai. Tokiame sparčių pasikeitimų pasaulyje svarbiausias talentas, kurį turime įgyti, yra dėmesys ir bebaimiškumas. Niekada anksčiau istorijoje neprireikė tokio dėmesio ir produktyvaus proto, kaip šiandien. Mūsų smegenys, sukurtos prieš 6 milijonus metų, buvo sukurtos vienam pagrindiniam tikslui – išgyventi. Ir problemos, su kuriomis mūsų smegenys susidūrė tuo metu ir šiandien nėra tokios pačios. Mes gyvename viename iš geriausių žmogaus evoliucijos laikotarpių. Šiandienos problemos ir baimės yra daugiau dirbtinės ir iliuzinio pobūdžio. Atėjo laikas, kai reikia mūsų mąstymą, pagrįstą išgyvenimu, atnaujinti. Turime savęs paklausti, kas mus padarys tikrai laimingus, visaverčius ir patenkintus? Jeigu būsime sąžiningi su savimi, yra didelė galimybė transformuoti mūsų mąstymą, komunikaciją, sprendimus ir veiksmus. Mes tapsime labiau susiję su mūsų tikruoju tikslu. Mes užmegsime tinkamus verslo santykius ir atrasime teisingus partnerius. Žmonės atpažįsta mūsų tikrąsias galias, o tada pagalba, parama ir pastiprinimas ateis iš neribotų šaltinių. Turime spinduliuoti džiaugsmą, meilę ir laimę savo žodžiais, darbais ir buvimu. Jeigu jau save siejame su darnia būsena, ten nėra vietos savaiminiam destruktyviam stresui ar perdegimui. Kiekvienas pasikeitimas, blogybė ar klaida yra palaima ar sėkla, norint sukurti kažką naujo ir gražaus.

Kai smarkiai lyja, dauguma paukščių slepiasi iš baimės, tačiau erelis kyla virš debesų ir stebina savo ramybe. Norint būti ereliu, reikia savęs paklausti, kas verčia mane jaustis gyvu? Kas mane daro tikrai laimingą? Kuo galėčiau prisidėti prie šio pasaulio, kad galėčiau jausti pilnatvę?

Atsakymai į šiuos klausimai išsprendžia visas mūsų iliuzines problemas ir baimes. Tiesiog pasitikėk savimi. Kaip ir kiekviena Motinos gamtos kūrinija, prisiminkite, kad esate išties unikaliai gabus, kad galėtumėte pasiūlyti paslaugą, kurią galite atlikti tik jūs ir kurios laukia pasaulis.